Hoe kun je ziekteverzuim beheersen?

Zieke werknemers, daar krijgt iedere ondernemer mee te maken. Als werkgever beland je in veel administratieve rompslomp bij langdurige afwezigheid van werknemers. Er zijn diverse instanties die op de hoogte gebracht moeten worden zoals het UWV, de verzekeraar en de Arbo dienst. Strakke richtlijnen en veel regels komen bij ziekteverzuim kijken. Met verzuim management software heb je een waardevol hulpmiddel in handen. Deze software zorgt voor een goede beheersing van werknemersverzuim. Het is een zeer prettige tool die jou als ondernemer veel kostbare tijd bespaart. Het zorgt ervoor dat bedrijven door middel van automatisering kunnen profiteren van administratieve procedures.

Grotere onafhankelijkheid bij aanvragen

Er zitten verschillende voordelen aan het gebruik van verzuim management software. Zo is het een perfect hulpmiddel om de personeelsafdelingen te ontlasten. En verder hebben werknemers een grotere onafhankelijkheid als ze toegang willen tot alle informatie die betrekking heeft op het opnemen van verlof of bij verzuim. Daarbij beschikken werknemers over alle zaken om hun verlofaanvragen of andere verzoeken in te dienen.

Zeer gebruiksvriendelijk

De verzuim management software is zeer gebruiksvriendelijk. De online software is zo ontwikkeld dat het eenvoudig is om contact te hebben en samen te werken met alle betrokken instanties. Dat gaat van de werknemer zelf tot bedrijfsartsen, de Arbo-dienst, verzekeringen en het UWV. Dankzij deze software wordt het dagelijkse verzuim van totaal 3,5 miljoen medewerkers in Nederland effectief beheerd. De belangrijke aspecten hiervan zijn:

  • Roosters opstellen
  • Afwezigheidsaanvragen beheren 
  • Realtime controleren van hoeveelheid verlof 
  • Beheren van betaald verlof
  • Mogelijkheid tot exporteren van gegevens naar de administratie

Procedures zijn eenvoudiger

Verzuim management software zorgt dus voor realtime data. Dit geeft een up-to-date beeld van het personeelsbestand en geeft snel en simpel toegang tot alle benodigde informatie. Door de automatisering worden procedures een stuk eenvoudiger voor alle gebruikers. Dat gaat van de invoering van de verlofaanvraag door de werknemer zelf tot de controle van de afwezigheid. De informatie wordt automatisch doorgestuurd naar de boekhoudafdelingen. Het is met name de personeelsafdeling die baat hebben van de mogelijkheden die het verzuim programma biedt. Ze kunnen sneller reageren en zijn in staat om de talrijke informatie die dagelijks binnenkomt makkelijk te verwerken.  Hierdoor kan de human resource afdeling meer tijd besteden aan intermenselijk contact en andere taken die horen bij de afdeling en hun functie. 

Verzuim management software werkt tijdbesparend

Verzuim management software vereist van een ondernemer een relatief kleine investering. Maar die investering verdient zichzelf weer redelijk snel terug als de software dagelijks actief gebruikt gaat worden. Je zult als ondernemer dan al snel merken dat er veel tijd bespaard wordt in de verwerking van alle verlof- en afwezigheidsverzoeken en het bijhouden van het ziekteverzuim. Het is daarbij een essentieel onderdeel van het controleproces. Het programma zorgt ervoor dat alle elementen beschikbaar zijn hetgeen noodzakelijk is voor een accuraat en goed personeelsbeleid. Het verwerken van verlofaanvragen en het verzuim zijn altijd realtime opvraagbaar voor personeelszaken. Met het inzetten van de verzuim management software zullen de prestaties van het bedrijf aanzienlijk verbeteren.