Waar moet je op letten bij het aanschaffen van nieuwe studio monitors?

Bij een thuisstudio van opkomende muzikanten kunnen studio monitors niet ontbreken. Deze speakers zorgen voor een neutraal geluid wanneer jij jouw eigen muziek afspeelt. Hierdoor hoor je de muziek met de best mogelijke geluidskwaliteit. Dit is essentieel wanneer je zelf muziek maakt. Hier lees je een aantal aspecten die belangrijk zijn om in je achterhoofd te houden tijdens het kopen van studio monitors.

Waarom studio monitors en geen gewone speakers?

Wanneer je muziek afspeelt via gewone speakers of luidsprekers, klinkt jouw muziek waarschijnlijk niet zoals jij wilt. De geluidskwaliteit is een stuk lager en je kan niet alle nuances in de muziek horen. Wanneer je zelf muziek maakt, is het echter heel belangrijk dat je alle verfijningen in de muziek kan horen. Je kan dan ook snel horen wanneer er iets niet naar wens is. Als jouw muziek goed klinkt met studio monitors, zal het ook goed klinken met andere soort speakers.

Houd rekening met jouw studio

Verschillende soorten studio’s vragen om verschillende monitors. Een speaker moet wel op de juiste manier gebruikt worden als je het beste resultaat wilt hebben. Indien je een grote ruimte gebruikt als studio, zal je ook grotere studio monitors nodig hebben. Een kleine speaker zal niet de hele ruimte kunnen vullen met geluid. De kwaliteit van het geluid is dan niet optimaal. Bij een kleinere ruimte, is een kleine speaker prima. Er zijn zelfs speakers die op een bureau passen. Dit is geschikt wanneer je jouw slaapkamer wilt omtoveren in een thuisstudio. Kijk dus naar de grootte van de ruimte om de grootte van de speaker te bepalen.

Versterker of geen versterker?

Studio monitors werken met versterkers. Heb je nog geen versterker? Dat is geen probleem, want veel speakers hebben een ingebouwde versterker. Deze speakers worden actieve studio monitors genoemd. Voor beginners die voor het eerst apparatuur willen aanschaffen voor hun studio, zijn deze soort speakers aan te raden. Bij passieve monitors moet je zelf versterkers aansluiten. Het voordeel van deze soort speaker is dat je zelf een versterker kan uitkiezen. Voor professionele settings worden dan ook vaak passieve monitors gebruikt. Voor welke soort je ook kiest, I4Studio heeft een ruim aanbod om uit te kiezen.

De plaatsing van studio monitors

Als je jouw nieuwe monitors wilt gaan aansluiten, moet je goed nadenken waar je ze gaat plaatsen. De speakers geven het beste resultaat wanneer ze op een bepaalde afstand geplaatst worden. Welke afstand dit precies is, verschilt per monitor en locatie. Het is ook mogelijk om de speakers op een standaard te plaatsen. Hierdoor hebben ze de perfecte hoogte.

Zorg ervoor dat je een set koopt

Meestal wordt er aangeraden om twee studio monitors te kopen. Veel speakers worden echter per stuk verkocht. Houd hier dus rekening mee wanneer je ze wilt aanschaffen. Er zijn ook monitoren die als set verkocht worden. Je hebt er dan meteen twee in een keer. Als je twee losse koopt, is het belangrijk om exact dezelfde monitor twee keer te kopen. Wanneer je twee verschillende monitoren aansluit, kan de geproduceerde muziek anders klinken dan dat jij had bedoeld.