Wat valt allemaal onder de machinebouw?

Ben je onderzoek aan het doen voor een nieuwe functie voor je carrière dan zit je hier goed wat betreft machinebouw. Het is echt heel goed om van tevoren duidelijk voorbereid te zijn wat de functie inhoudt en wat er van je verwacht wordt.

Wat is machinebouw?

In de machinebouw ben je gericht op het maken en onderhouden van machines. Eigenlijk is het een brede sector. Het is een sector die machines maakt voor bedrijf maar ook voor particulieren. Je kunt je dan vast wel bedenken dat er heel veel verschillende machines zijn die er gemaakt worden. De machinebouw is een industrie daarom wordt het ook wel machine-industrie of machinebouw industrie genoemd. In deze zware industrie zijn er veel grote bedrijven actief maar ook wel een paar kleine bedrijven. Kleine bedrijven worden vaak ingedeeld bij de middelzware of lichte industrie. De producten verschillen dan ook heel erg ten opzichte van de zware industrie.

Soorten machinebouw

Het is niet alleen maar machinefabrieken in de machinebouw. Het gaat wat breder en worden er ook productiemiddelen en werktuigen gemaakt die voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo kan je aan de transport, landbouw en grond-, weg- en waterbouw denken.

Machinefabrieken worden in de mechanische en metaalfabriek zo genoemd. Ze maken natuurlijk machines. Daarom horen ze ook tot de machine-industrie. Niet ieder bedrijf in de machine-industrie is ook een machinefabriek. Fabrieken die machines maken worden vaak door de term machinefabriek ingedeeld. Dit is eigenlijk een overkoepelende naam. Speciale machines met bepaalde werkingen worden in machinewerkplaatsen gemaakt, vaak gaat het dan om machines voor de medische sector die een hoge kwaliteit hebben en waarbij het ook om precisie werk gaat.

De machine-industrie en het machineonderhoud

De machinebouw bestaat niet alleen maar uit het bouwen van verschillende machines. Een productiemachine wordt ook wel kapitaalgoederen genoemd. Er moet heel erg geïnvesteerd worden in de machines door bedrijven. Productiemiddelen zijn ook belangrijk voor de omzet maar ook voor het bedrijf. Met de machines proberen bedrijven geld te verdienen en daarom is het ook een belangrijk kapitaal. Dat kapitaal moet dan ook goed op peil gehouden worden, dus onderhouden. Over het algemeen is er een technische dienst bij productiebedrijven.

Grootschalig machineonderhoud kan vaak niet uitgevoerd worden door de kleine technische afdelingen van productiebedrijven daarom worden er externe bedrijven ingeschakeld. De externe bedrijven zijn gespecialiseerd in de onderhoudstechniek. In de machine-industrie worden machines nog wel eens verplaatst en vervoert waardoor het aansluiten en afstellen dan ook aan bod komen. Hier helpen de externe bedrijven in de onderhoudstechniek ook bij.

De taken van een machinebouwer

De verantwoordelijkheden van een machinebouwer is heel erg breed. Naar aanleiding van de klantspecificaties moet er samengewerkt worden met ingenieurs zodat de machine ontworpen wordt. De machinebouwer gaan werktuigmachines of industriële machines en meerdere bouwen. Er moet geanalyseerd worden wat de klant behoeften zijn en deze advies geven wat de beste oplossing is. Problemen opsporen en oplossen aan machines. Machines installeren en testen voor de juiste werking.

Misschien kan je wel een baan vinden in de machinebouw bij https://www.wr.nl/.