Gek op websites designen? Word freelance front end developer of UX designer!

Ben je creatief en technisch aangelegd en vind je het leuk om websites te designen? Je kunt van je hobby je beroep maken als freelance front end developer of UX designer. Ben je geïnteresseerd in deze functies of wil je er graag meer over weten? Je leest er alles over in deze blog!

Wat doet een front end developer?

Lijkt het je wat om front end developer of freelance front end developer te worden? Als front end developer ben jij verantwoordelijk voor de ‘voorkant’ van een website. Jij moet ervoor zorgen dat het deel van de website dat zichtbaar is voor gebruikers, goed functioneert. Daarnaast moet de website er ook goed uitzien. Een mooie en goed functionerende website trekt klanten aan en houdt deze vast, zodat er meer producten besteld worden en de omzet stijgt.  

Wat is de functie van een UX designer?

Een UX designer of een freelance UX designer heeft raakvlakken met een front end developer. Een UX designer is heel erg gericht op de gebruikerservaring. ‘UX’ staat niet voor niets voor ‘User Experience’. Net als de front end developer, is de UX designer verantwoordelijk voor een mooie vormgeving van de website. Daarnaast houdt de UX designer zich bezig met de interactie tussen de gebruiker en het medium. De UX designer analyseert gebruikerservaringen en gebruikt de uitkomst om de website te verbeteren. Ook adviseert deze collega’s, vertaalt deze software en helpt deze de conversie te optimaliseren.

Welke opleiding heb je nodig?

Om als één van deze functies aan de slag te gaan, heb je een relevante opleiding nodig. Dit kan een IT-opleiding zijn, maar ook een opleiding tot grafisch ontwerper. Bovendien bestaan er verschillende (web)designopleidingen. Voor beide functies is het belangrijk dat je goed overweg kunt met HTML, Javascript, Photoshop en Wireframe. Als je via je opleiding nog geen kennis hebt gemaakt met deze programma’s, is het slim om hier een cursus in te volgen.

Over welke vaardigheden moet je beschikken?

Naast het juiste diploma, moet je zelf ook over een aantal vaardigheden beschikken. Je moet enorm geïnteresseerd zijn in IT en alle kneepjes van het vak willen leren. Ook moet je creatief zijn en je goed kunnen inleven in de wensen van de gebruikers. Aangezien je met strenge deadlines te maken hebt, moet je stressbestending zijn en goed onder druk kunnen werken. Bovendien moet je erg nauwkeurig werken en altijd kritisch zijn. Je moet je eigen werk altijd goed checken, maar ook dat van een ander.